Άγιος Γεώργιος Μικρή Εκκλησία

Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου είναι κτισμένη στο ψηλότερο σημείο του χωριού και στα ανατολικά του. Απο το σημείο αυτό μπορεί κανείς να δει ολόκληρο το χωριό. Η εκκλησία είναι πετρόκτιστη και ρυθμού βασιλικής . Η αρχιτεκτονική της είναι τόσο ωραία ώστε αρέσι με την πρώτη ματιά σε κάθε επισκέπτη.

Αξιοπρόσεκτες διακοσμήσεις κοσμούν το εξωτερικό του ναού καθώς επίσης και το καμπαναριό το οποίο είναι απο τα καλύτερα στην Κυπρο και είναι έργο του Νικόλα Σαμάρα απο το Καιμακλί και κτίστηκε το 1925.

Στο εσωτερικό της εκκλησίας ξεχωριστή ομορφιά χαρίζει η Αγία Πύλη που κατασκευάστηκε στο 1887 και το εικονοστάσι που κατασκευάστηκε σπο το Μ.Δαλίτη το 1885.

Το προσκυνητάρι και ο Αρχιεπισκοπικός θρόνος είναι έργα του Μιχάλη Ταλιαδώρου και κατασκευάστηκαν το 1908 και 1912 αντιστοιχα.

Στην αριστερή πλευρά του εικονοστασίου υπάρχει ζωγραφισμένη τοιχογραφία του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου. Η εξαιρετη αυτή τοιχογραφία είναι έργο των Αγιοριτών ιερομονάχων Κύριλλου και Νήφωνα και έγινε το 1906. Ξεχωριστή ομορφιά στην τοιχογραφία δίδουν οι κολώνες που υπάρχουν στις δυο πλευρές διακοσμεμένες με «Αμπέλους»

Η εκκλησία κτίστηκε σε δυο φάσεις. Το παλιο μέρος της εκκλησίας που περιλαμβάνει κυριώς το ιερό του σημερινού ναού και για το οποίο δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία για το πότε έγινε. Η εκκλησία στη σημερινή της μορφή συμπληρώθηκε το 1870. Τα εγκαίνια της έγιναν στις 14 Σεπτεμβρίου 1877 απο τον τότε αρχεπίσκοπο Σωφρόνιο.

Share to

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *